Het kan makkelijk lijken, zo gemakkelijk dat je er nauwelijks over na hoeft te denken, of moeilijk, zodat de drempel om te starten niet te hoog wordt. Een goed begin is het halve werk en daarom is het warm aan te bevelen om dit artikel goed te lezen. Zo word je geїnspireerd om de juiste keuzes te maken en je bedrijf zo groot te maken als je maar wenst. Daarom staan we je bij met deskundig advies zodat het allemaal overzichtelijk en werkbaar wordt. Er moeten zelfs al voor het bedrijf start al vele beslissingen worden genomen, uiteraard om te beginnen wat het te verkopen artikel van je bedrijf wordt!

Gelukkig zijn er ook diverse websites en bedrijven die kunnen coachen. Een ervan is waar je een bedrijf kunt opstarten, deze heeft ideeën voor de startende ondernemer om stapsgewijs het werk te beginnen.

Dit geldt ook voor de andere website:. Deze begint feitelijk al voor het bedrijf begint, daarom is het verstandig om je eerst in deze site te verdiepen. Dan is er nog een heel geschikte hulp, namelijk cbamanagement.nl. Deze is voor diverse fases waarin een bedrijf kan zijn, dus ook voor de opstart fases.

Voordat je start

Zelfs voordat je echt start, start je eigenlijk al eerder. Waar begint het, welk produkt ga je verkopen of welke service ga je bieden, dat is uiteraard het eerste belangrijk thema. Iedereen is verplicht om zijn/haar onderneming bij de Kamer van Koophandel aan te geven. Dan is het belangrijk om te bedenken wat je bedrijf wordt, een zzp bedrijf, een stichting of een andere rechtsvorm. Dit is namelijk bepalend voor wat een bedrijf mag/kan zijn op gerechtelijk gebied.

Een ander punt is een marktonderzoek, als basis voor het bedrijfsplan, het begin voor het begin. Zo kun je ontdekken welke behoeften de toekomstige klanten hebben en wat ze bereid zijn te betalen.

Een naam bedenken is altijd aan te bevelen, ook hierbij kunnen deskundigen van dienst zijn. Originaliteit is van uitermate groot belang, echt iets nieuws op de markt brengen, aantrekkelijk en aansprekend. Dit geldt tevens voor een logo, dat is ook een prima keuze, om je bedrijf extra te laten zien en zodat iedereen de juiste associatie heeft. Dit moet uiteraard geregistreerd worden, maar dat is juist een enorme pre.

Basis

Zo heb je tenminste reeds een begin en dit bepaalt uiteraard de verdere gang van zaken. Het is nu tijd voor het werkelijke opstellen van het bedrijfsplan. Dit hoeft geen onoverkomelijke drempel te zijn, maar het is van uitermate groot belang. Dit moet goed gebeuren, op professionele wijze, dit bepaalt het succes van het toekomstige bedrijf.

Wat een bedrijfsplan inhoudt, het gaat om vele inhoudelijke, maar ook om praktische zaken. Het belangrijkste is het doel van het bedrijf, wat je wilt bereiken, de doelen kunnen stapsgewijs worden uitgewerkt en daarom kun je alvast reflecteren als het gaat om de haalbaarheid.

Een van de onderdelen van het bedrijfsplan is de financiering. Wat het startkapitaal is, of je (gedeeltelijk) afhankelijk bent van investeringen en/of giften. Vooral investeerders vinden is erg belangrijk. Gaat het bijvoorbeeld om een bedrijf dat musicals wil gaan produceren, dan zijn investeerders noodzakelijk. Als het gaat om een kantoor van de zzp-er dat de administratie van bedrijven wil gaan doen, is dit uiteraard minder aan de orde. Leningen kunnen tevens noodzakelijk zijn. Het is zeker een goede keuze als het gaat om het bedrijf op de juiste wijze te starten.

Het nieuwe bedrijf kan in een aantal gevallen, zeker als het om zzp-ers gaat, thuis gestart worden. Gaat het om grotere zaken, dan moet er uiteraard een betaalbare bedrijfsruimte gevonden worden. Meestal gaat het om huur. Kijk daarom goed naar het aanbod, de prijs en de ruimte, of deze met elkaar in verhouding staan. De locatie zelf is uiteraard ook van groot belang. Is het gemakkelijk te bereiken met de auto en/of O.V. Parkeermogelijkheden is tevens iets waarbij je als ondernemer aan moet denken.

De toegankelijkheid van het gebouw is ook belangrijk. Wordt er alleen geproduceerd of komen er klanten? Is het gebouw toegankelijk voor gehandicapte mensen? Dit zijn allemaal cruciale vragen. Voor de kleinere beurs is het delen van een ruimte ook een prima optie. Zoals een verloskundige die de bovenverdieping aan een psycholoog/psychiater verhuurt.

Met het bedrijfsplan, de financiering en de eventuele locatie heb je inderdaad een uitstekende basis. Nu is het tijd om je te verdiepen in praktische overwegingen.

Last but not least: je eigen kwaliteiten. Waar ben je goed in, waarin niet? Je precieze talenten kunnen bepalen hoe het bedrijf er werkelijk uit gaat zien, in alle opzichten.

Praktische zaken

Dat zijn er legio, maar laten we focussen op de meest belangrijke thema’s. De eerste is de communicatie: een website, apps, zoekwoorden, het optimaliseren van het zoeken met behulp van SEO.

Dan nog de boekhouding en/of administratie. Wie er zelf goed in is, kan het zelf doen uiteraard. Wie er moeite mee heeft kan een secretaresse inhuren, maar een andere mogelijkheid is om het uit te besteden. Dit hoeft niet onoverkomelijk duur te zijn, het kan zelfs geld besparen als het goed en efficiënt gebeurt.

Heb je personeel nodig? Dat kan zelfs al nodig zijn met een beginnend bedrijf, alhoewel het aan te bevelen is om er niet meteen teveel mensen aan te nemen. Een tussenoplossing kan uiteraard een uitzendbureau zijn. Of een gedeeltelijke samenwerking met een ander bedrijf, dat part time personeel heeft.

Doe daarom een beroep op de deskundige om je bedrijf zo succesvol mogelijk te maken!