Scholen hebben nu de mogelijkheid typelessen in hun kerndoelen op te nemen, zonder dat de leerkracht zelf kan blind typen, want de nieuwe TICKEN typecursus kan zelfstandig op school en thuis kunnen worden gevolgd vian internet. Het installeren van cd-roms is daarmee verleden tijd.
De typelessen zijn multimediaal, zoals jongeren dat graag hebben: e-learning met heldere videoclips, interactieve oefeningen en leerzame, uitdagende typegames.

Vlot en nauwkeurig kunnen blind typen is een belangrijke vaardigheid, net als goed kunnen spreken, schrijven en rekenen. Toch hebben de meeste scholen typevaardigheid niet in de leerstof opgenomen. De genoemde redenen waren altijd evident: geen geld, geen tijd, geen hardware, maar ook het feit dat leerkrachten zelf niet blind typen.

De nieuwe interactieve, online typecursus van TICKEN typecursus opent nieuwe mogelijkheden. Dankzij de interactieve lesmethode is het niet nodig dat de leerkracht blind kan typen. De leerling kan de cursus zelfstandig doornemen en krijgt online feedback.
Ook zijn de typelessen inclusief examen betaalbaar: € 23,80 per leerling. De benodigde studietijd is beperkt tot minder dan 15 uren dankzij een nieuwe originele, effectieve leeraanpak. Een computer met internet is inmiddels op alle eigentijdse scholen en bij jonge gezinnen wel aanwezig.

De leerlingen kunnen de typelessen zelfstandig volgen, op school en thuis. De rol van de leerkrachten is motiverend, doordat zij in een oogopslag de voortgang van alle leerlingen in een klas zien op hun beeldscherm en feedback kunnen geven. Ook letten zij op een correcte en gezonde werkhouding. Een goede docentenhandleiding geeft ondersteuning.
Opvallend is het feit dat ouders van kinderen na elke typeles automatisch per e-mail de resultaten van hun kind ontvangen. Zo blijven zij nauw betrokken bij de vorderingen.

Gezien het belang van typevaardigheid voor de schoolcarrière en het vele computergebruik is het vanuit onderwijskundige visie aan te bevelen om typeles op te nemen in de kerndoelen van het basisonderwijs. Een van de voorvechters is Dr. Henny van der Meijden, onderwijskundige aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Zij promoveerde in 2005 op het onderwerp ´Computer Supported Collaborative Learning'. Binnenkort zullen haar nieuwe bevindingen over de positieve effecten van blind typen op de taalvaardigheid van brugklassers gepubliceerd worden.

Over TICKEN
In 2009 lanceerde TICKEN de internet typecursus ticken.nl. De typecursus kenmerkt zich door een interactieve en eigentijdse aanpak en opvallend prijsstelling.
TICKEN is Thuiswinkel Waarborg gecertificeerd en onderneemt klimaatneutraal: al haar activiteiten zijn CO2-gecompenseerd.
Kijk voor gedetailleerde informatie op de website onder Info voor scholen.

Noot: Fotomateriaal en de onderzoekscijfers zijn te downloaden op ticken.nl/pers. Deze zijn bij deze met onze toestemming te gebruiken bij uw publicatie(s) over TICKEN.

Voor meer informatie over TICKEN.NL, kunt u contact opnemen met:
TICKEN B.V., Kapelstraat 17, 3742 CG BAARN Website: www.ticken.nl
Contactpersoon: Martin Beijer, T: 06-27045464 E: [email protected]

Website: http://www.ticken.nl/typecursus.html