Op Paaszaterdag 3 april vindt in de hypermoderne Polarzaal van de Utrechtse Jaarbeurs het 2e MarathonCongres plaats. Vanaf heden kan men zich inschrijven voor deze leerzame en gezellige ontmoetingsdag. Niet alleen wetenschappers komen aan het woord, er is dit jaar ook een aantal marathonlopers aangetrokken om hun ervaringen met de deelnemers te delen. Onder hen de voormalig Nederlands kampioenen Luc Krotwaar en Carla Beurskens, en de Belgische kampioen Tom van Hooste. Alle sprekers hebben nadrukkelijk de opdracht zich op de praktijk te richten. Hierdoor is het programma geschikt voor alle liefhebbers van de marathonsport: trainers en lopers van alle niveaus. De voertaal van het congres is Nederlands

Na het welkomstwoord van bondscoach Gerard Nijboer volgen er drie plenaire presentaties:

- Asker Jeukendrup is voedingscoördinator van het NOC*NSF en directeur van het Human Performance Lab in Birmingham. Hij gaat in op het thema vetverbranding en zal zijn visie geven op de lange duurloop in de marathontraining en op de voor- en nadelen van het zogenoemde ´nuchter trainen'.

- Zevenvoudig nationaal marathonkampioen Luc Krotwaar heeft als onderwerp ´De ademhaling van de duursporter' gekozen. Hij zal aangeven wat zijn visie is op een juiste ademhalingtechniek, zowel in rust als tijdens inspanning. Hij zal laten zien en ervaren op welke manier op dat gebied trainingswinst is te halen.

- Hanno van der Loo is bewegingswetenschapper en coördinator van de Nationale Sport Innovatie Agenda. Hij heeft een aantal recente wetenschappelijke inzichten vertaald naar de praktijk. Hij geeft een schets van de huidige stand van zaken van onder andere warming-up en cooling-down, rekken, tapering en herstelbevorderende maatregelen.

Na de lunch zijn er twee ronden met workshops. Dan is er gelegenheid om met genoemde sprekers in een kleinere setting dieper in te gaan op hun presentaties. Daarnaast zijn er bijdragen van Peter Res (voedingsdeskundige Rabo Wielerploeg); Tom van Hooste (PR 2h10,38) die zijn visie geeft op de marathontraining; Drievoudig Nederlands marathonkampioen Carla Beurskens die vertelt over haar ervaringen als succesvolle hardloopvrouw. Titus Mulder, trainer van o.a. Ilse Pol, zal ingaan op de langetermijnplanning van Ilse en de plaats van de marathon daarin. Marja Wokke (PR 2h32,28) zal zich samen met trainer Bob Boverman en atleet/trainer Rene Godlieb afvragen of er lopers bestaan die geboren zijn voor de marathon.

Het congres wordt afgerond met het Marathoncafé, waar onder het genot van een hapje en drankje in een informele setting nagepraat kan worden met de presentatoren en de overige deelnemers.

Voor het volledige programma en de inschrijving zie www.marathoncongres.nl

Website: http://www.marathoncongres.nl