Verschillende onderzoeken toonden inmiddels aan dat dat een water ontkalker een positieve uitwerking heeft op huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Vooral bij jonge kinderen in de basisschool-leeftijd is het effect van zacht water merkbaar.

Eczeem is vaak niet aan één oorzaak toe te schrijven. Doktoren en onderzoekers menen dat ook erfelijkheid en omgevingsfactoren.

Hard water is één van de factoren. Het harde water is dan wel niet de directe oorzaak van eczeem, maar heeft wel een versterkend effect op de problemen. Onderzoekers denken dat calcium en magnesium in hard water zorgen voor een verhoogde irritatie van de huid, of dat deze stoffen het effect van andere chemicaliën wijzigen.

Een andere verklaring is de benodigdheid van meer detergenten (zepen) bij hard water. Een verhoogde blootstelling hieraan kan immers een irriterend effect hebben op de huid, vooral bij jonge kinderen.

In Engeland wordt sinds enige tijd intensief onderzoek gedaan naar de effecten van onthard water op eczeemklachten. Deze onderzoeken worden begeleid door de universiteit van Portsmouth, en de eerste resultaten zijn veelbelovend. De ontkalker lijkt een groot verschil te maken.

Website: http://www.aquacell-waterontharder.nl/cms/vragen/ontkalker-eczeem-huidklachten.html