De hdmi kabel is de afgelopen jaren gemeengoed geworden en hdmi is nog altijd sterk in ontwikkeling. Toch blijven veel mensen vasthouden aan de reguliere optische en coaxiale kabels. Hdmi lijkt langzaam aan populariteit te winnen, maar kan de optische kabel nog altijd niet met grote overmacht verslaan, zoals de cd en dvd dit wel deden ten opzichte van, respectievelijk, het cassettebandje en de videoband.
hdmi kabel
De hdmi standaard verschillende updates gekregen en weet daarmee steeds meer verschillende soorten data te verwerken. Ook wat betreft de snelheid en de aansluitmogelijkheden is hdmi nog altijd in ontwikkeling. Toch houden mensen nog vast aan hun bekende kabels waarbij vooral de optische kabels erg veel gebruikt worden. Dit komt in een aantal gevallen voort uit noodzaak, aangezien de wat oudere apparatuur nog niet voorzien is van hdmi-aansluitingen, denk hierbij aan kastjes voor digitale tv of versterkers. In een aantal gevallen lijkt er echter meer aan de hand.

De optische kabel is al jaren geschikt voor het verzenden van audiosignalen in een perfecte kwaliteit. Juist vanwege deze kwaliteit lijken veel mensen de overstap naar hdmi kabels voor het geluid nog niet direct te willen maken. Het lijkt er in veel gevallen echter ook mee te maken te hebben dat de optische kabels goed bekend zijn en zodat men weet wat ze in huis halen. Optische kabels hebben bovendien een aantal voordelen boven de reguliere analoge kabels. Ze kunnen meerkanaals geluid digitaal overbrengen en omdat ze met een lichtsignaal werken zijn ze minder vatbaar voor storingen. Het nadeel van de optische kabel is echter dat het alleen geschikt is voor het geluid, waardoor er een aparte kabel nodig is voor het verzenden van de beelden.
optische kabel
De HDMI kabel heeft aan de andere kant als voornaamste voordeel dat het wel een alles-in-een oplossing is. Via de kabel lopen zowel de audio- als de videogegevens, aangezien de bandbreedte zeer hoog is. Dit bespaart een hoop kabels en aansluitingen, waardoor het een eenvoudige oplossing is. De kwaliteit van zowel het beeld als het geluid is tevens uitstekend. Met name het toenemende aantal apparaten dat hdmi ondersteund zorgt voor een groei in de populariteit. Bij de aankoop van nieuwe apparatuur wordt de overstap naar hdmi vaak deels gemaakt, maar toch blijft men meestal enkele apparaten met andere kabels aansluiten. Eén van de oorzaken hiervan is dat juist de innovatie er voor zorgt dat niet iedereen bekend is met de mogelijkheden en er soms door lijkt te worden afgeschrikt. De hdmi kabel lijkt voor veel mensen dan ook ingewikkelder dan dat deze in werkelijkheid is.

Website: http://www.ruconnected.nl/

Bron: EMEA Persberichten