Zoals elk levend wezen hebben micro-organismen zoals gunstige darmbacteriën ook goede voeding nodig. Daarmee kunnen zij zich optimaal ontwikkelen en beter hun taak verrichten. Hun taak is het produceren van allerlei bio-actieve stoffen zoals vitaminen B, fyto-oestrogenen en dergelijke. Daarnaast dragen zij bij aan een consistente darminhoud. De darminhoud herbergt miljarden darmbacteriën ofwel de darmflora. In de darmflora kunnen circa 1.000 verschillende soorten micro-organismen, dan wel darmbacteriën, voorkomen. Bij sommige mensen worden er slechts 300 verschillende soorten geteld. In dat geval is de kans op diarree of obstipatie groter. In dat geval is het aantal soorten te beperkt en dan is het verstandig om die aan te vullen met probiotica, darmbacteriën met gunstige eigenschappen, waardoor de darmflora beter aan haar functie kan voldoen. Sommige darmbacteriën beschikken over een gunstige werking en andere soorten hebben een ongunstige werking. De darmflora bevindt zich voornamelijk in de dikke darm. Daar vindt een continu slagveld plaats en een gevecht om de resterende voedingsstoffen. Om de gunstige darmbacteriën in een betere positie te brengen is het verstandig om ze goed te voeden. Daardoor ontstaat een betere weerstand, minder allergie, meer bio-actieve stoffen en een betere consistentie van de darminhoud (dus minder kans op obstipatie of diarree).U voelt zich duidelijk beter.

Voeding van de darmfloraHet grootste gedeelte van wat we eten en drinken wordt door het lichaam verteerd, zo`n 95%. De reststoffen die we niet kunnen verteren gaan direct door naar het eindstation, de dikke darm. Die niet-verteerbare reststoffen, vormen gedeeltelijk een goede voedingsstof voor de darmflora. Bepaalde voedingsvezels zijn kostbaar voedsel voor de gunstige darmbacteriën zoals voor de probiotica. Die voedingsvezels waarop gunstige darmbacteriën groeien worden prebiotica genoemd.

Voorbeeld 1: Het voeden van de ongunstige bacteriën met grote kans op sporters diarree
Sporters nuttigen vaak energiedrankjes. Voor sommige sporten is dat ook zinvol. Echter een mens kan niet meer dan 60 gr, ofwel 240 kcal, per uur aan koolhydraten zoals suikers opnemen uit de darmen, dat is de maximale opnamecapaciteit. Wordt er toch meer gedronken, dan gaan de overvloedige suikers naar de dikke darm, alwaar de ongunstige bacteriën er zich te goed aan doen en de kans op sporters diarree vergroten.

Voorbeeld 2: Het voeden van gunstige darmbacteriën met grote kans op afname van obstipatieTot de niet-verteerbare voedingsvezels die door de darmbacteriën te `eten` zijn (fermenteren), kunnen onder andere worden gerekend inuline, pectine en dergelijke. Deze voedingsvezels met een gunstige prebiotische werking zijn een ideale voedingsbron voor de gunstige darmbacteriën en voor de probiotica, waardoor het evenwicht in de darmflora de goede kant op kan verschuiven. Dit soort voedingsvezels komt vaker voor in aardappelen, rauwe groeten en vers fruit.

De oplossingHet VoedingsCentrum adviseert om elke dag 2 ons groente te nemen en 2 stuks fruit, dat is samen zo`n 3 kg per week: Week in week uit komt dat neer op zo`n 150 kg per jaar. Dat lukt bijna niemand, aangezien de consumptie per hoofd van de bevolking slechts ongeveer de helft bedraagt. Mocht het niet lukken om voldoende voedingsvezels uit het eten binnen te krijgen, dan is het te overwegen waard om extra gunstige voedingsvezels en probiotica van 2PreVenT2 te nuttigen die zijn te bestellen op de webshop. Zie ook of www.diarree.nu. Door goede voeding kan veel ellende worden voorkomen.

ir. M.J. Vervoort; voedingsfysioloog en nutritionist

Website: http://www.obstipatie.nu

Bron: EMEA Persberichten