Probiotica worden aangeboden in drankjes, (kauw)tabletten en in capsules. Hier wordt uitgelegd dat gecapsuleerde probiotica een effectieve werking bezitten. Zodra probiotica worden genuttigd, leggen ze de normale weg af in het maagdarmkanaal zoals voedsel om uiteindelijk aan het einde daarvan in de dikke darm, het huis van de darmflora, hun gunstige werking te kunnen doen. Tijdens de maagpassage worden de meeste bacteriën namelijk gedood, inclusief de probiotica en gaat veel van hun gunstige werking verloren, tenzij ze goed worden beschermd tegen de zure maagsappen….

Waarom probiotica als voedingssupplementProbiotica hebben een gunstige werking op de darminhoud en op de werking van het immuunsysteem. Dit omdat het aantal soorten bacteriën in de dikke darm, mede door het huidige voedsel en door antibiotica, is afgenomen. Daarnaast is de hoeveelheid gunstige darmbacteriën fors afgenomen omdat ze minder geschikt voedsel krijgen. Probiotica zijn gunstige darmbacteriën.

De maagsappen doden vele bacteriënDe maagsappen bevatten veel zoutzuur dat ervoor zorgt dat de vertering op gang komt. Dit zoutzuur zorgt ervoor dat de voedingsstoffen in hun eerste stadium worden gekraakt. Daarnaast komt het enzym pepsine beschikbaar dat de eiwitten verder kraakt in nog kleinere stukjes, de zogenaamde aminozuren. Tijdens dat proces kneedt de sterke maagspier de inhoud, waardoor alle voedingsstoffen goed worden doordrongen van de maagsappen en ze optimaal hun werk kunnen doen. Er gebeurt dus veel voorwerk in de maag.
Een tweede belangrijk doel is dat de maagsappen de ongunstige bacteriën doden. Bacteriën bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten en die worden dus ook gekraakt en in kleine stukjes gesplitst, opdat ze absoluut dood zijn. En door het intensief kneden van de maaginhoud door de maag, ontkomt er praktisch geen bacterie aan deze, voor deze bacteriën, dodelijke maagsappen.

Effectieve werkingBij het gebruik van probiotica gaat het er niet om hoeveel gezonde bacteriën u binnenkrijgt maar om hoeveel gezonde bacteriën hun gezonde werking kunnen doen. Hoeveel probiotische bacteriën bereiken de dikke darm, het huis van de darmflora. Dit is te meten. De standaard hiervoor is de CFU; de zogenaamde Colony Forming Unit. Elke levende bacterie kan zich snel vermenigvuldigen indien de condities goed zijn. En uit elke levende bacterie kan dan een zogenaamde kolonie bacteriën ontstaan. Dus hoe meer bacteriën levend de maagsappen overleven, des te groter is het koloniserend vermogen in de dikke darm en des te effectiever dit kan bijdragen aan de gezondheid. Als voorbeeld; een capsule Obsti-Pro van 2PreVent2 bevat ruim 500 miljoen probiotische bacteriën en levert uiteindelijk tenminste 500miljoen CFU`s. Probiotica drankjes leveren miljarden probiotische bacteriën waarvan er uiteindelijk slechts een fractie overblijft als CFU`s.

Bescherming tegen maagsappenEr worden steeds meer technieken ontwikkeld om die probiotica te beschermen, waardoor de probiotische bacteriën beter de maagsappen kunnen overleven. Een techniek is om de probiotica van een omhulsel te voorzien, te coaten, opdat ze bestand zijn tegen die maagsappen. 2PreVenT2 heeft een capsule ontwikkeld die de probiotica tegen de maagsappen beschermd. De probiotica van 2PreVenT2, zoals de Obsti-Producten, de Diar-Producten en de Nutri-Producten zijn gecapsuleerd. De capsule beschermt de probiotica tegen de maagsappen. De capsule zelf bestaat uit een eiwitachtige stof, een zogenaamde gelatine. In de maag wordt deze gelatine door het enzym pepsine en door het zoutzuur geleidelijk afgebroken. De dikte van de capsule is dusdanig dat de capsule geheel in de dunne darm komt en daar pas wordt opgelost. Daarna kunnen nagenoeg alle probiotische bacteriën van 2PreVenT2 vrijelijk hun probiotische werking in de dikke darm doen; de plek waar zij zich thuis voelen. Zie voor concrete voorbeelden en .Laat de maagsappen uw gezonde probiotica niet verzuren!

ir.M.J. Vervoort; voedingsfysioloog en nutritionist

Website: http://www.obstipatie.nu

Bron: EMEA Persberichten