U heeft uw strooizout gekocht. Nu heeft u enkele zakken strooizout bij u liggen. Wat is nu de beste manier om te strooien en wanneer moet u strooien? Uit de losse pols, met de schep of via een strooier. Hoeveel strooizout moet ik strooien?

Voor overheden zijn er al vele studies gedaan over hoe je moet strooien. Er is ingewikkelde meetapparatuur ontwikkeld om de neerslag te kunnen voorspellen, de strooiwagens zitten vol sensoren die het strooien zo efficiënt mogelijk maken. Deze zaken zijn erg belangrijk, essentieel om een goed gladheidbestrijdingsplan uit te werken. Echter niet meteen inzetbaar voor de particulier of klein bedrijf. U zult het moeten doen met uw boerenverstand en eventueel een basis hulpmiddel.

Wanneer moet u strooien?

- Preventief strooien doet u voor de verslechterende weersomstandigheden. U voorkomt dat bij hevige sneeuwval de neerslag aanvriest. Preventief strooien is 5 maal zo efficiënt als achteraf strooien. Dat is beter voor het milieu en uw portemonnee.
- Curatief (achteraf) strooizout strooien doet u wanneer het kwaad al geschied is. U vangt aan met strooien op het ogenblik dat het al sneeuwt of ijzelt.

Hoeveel moet u strooien?
Er is hier geen eenparigheid in te vinden. De onderzoeken van de verschillende producenten geven elk iets andere data. Dit is ook logisch aangezien de weersomstandigheden waarbij gemeten wordt niet gestandaardiseerd zijn. De hoeveelheid winterneerslag beïnvloedt in grote mate de hoeveelheid te strooien strooizout.
- Bij preventief strooien variëren de cijfers tussen 7- 20g/ m2
- Bij curactief strooien variëren de cijfers tussen 15- 50g/ m2

De hoeveelheid dooimiddelen is strek afhankelijk van wat voor soort winterweer het is. Zo is bijvoorbeeld ijzel moeilijker te verwijderen dan sneeuw of aanvriezende mist.

Hoe moet u strooien?
Wij gaan ervan uit dat u niet beschikt over een strooiwagen die u de overheid ziet gebruiken.

- U kunt strooien uit de losse pols. Preventief moet een handje (+/-7gr) toereikend zijn voor 1 vierkante meter. Het grootste probleem met uit de losse pols strooien is continuïteit en efficiëntie.

- Strooien met een handstrooier of kleine strooiwagen gaat veel sneller en zuiniger. U vult de zoutstrooier en u kunt beginnen. De zoutstrooiers die u kunt kopen op het internet of in uw lokale doe-het-zelver moet u enkel gebruiken met droog strooizout.

Website: http://www.emea.nl

Bron: EMEA Persberichten