Ondanks dat veel mensen redelijk op gewicht zijn, houden ze soms hun dikke buik. Bij stevig afslanken wil die dikke buik soms slecht weg. Het oefenen van de buikspieren maakt de spieren sterker en laat de buik minder uitzakken, maar het buikvet gaat daarmee nauwelijks weg. Een hardnekkig dikkere buik wordt veelal veroorzaakt door te weinig inname van de juiste voedingsvezels. De Gezondheidsraad adviseert 35 gram voedingsvezels per dag, terwijl de Nederlander slechts zo`n 18 gram binnenkrijgt. En dat is veelste weinig. Het nuttigen van meer en van de juiste voedingsvezels kan bijdragen aan en zorgdragen voor een slankere taille. We leggen uit:

De nuttige werking van meer en de juiste voedingsvezelsDe juiste voedingsvezels leveren weinig calorieën. Daarnaast kunnen ze vele malen zwellen waardoor ze een verzadigend gevoel geven. Ze bevorderen de darmwerking en zorgen mede voor een gezonde darmflora (aanwezigheid van de juiste bacteriën). Ten slotte adsorberen ze als een spons slechte stoffen zoals cholesterol en zout.

De dikke darm wordt steeds dunner Ongeveer 95% van het voedsel wat we innemen wordt verteerd en opgenomen in de dunne darm (de dunne darm bestaat uit duodenum, jejunum en ileum). Die dunne darm zit in de buurt van de navel. De overige, de 5% niet-verteerde stoffen, komen in de dikke darm terecht. De dikke darm zit in de buik verder naar onderen en naar achteren. De darmflora leeft van de niet-verteerde stoffen. Door de gezondere voeding bevatte vroeger, zo`n 50 jaar geleden en nog eerder, de dikke darm (colon) zo`n 4 kg darmflora (vandaar de naam `dikke darm`), heden ten dage bevat die dikke darm slechts zo`n 2 kg darmflora. Daardoor is de dikke darm dunner geworden. Logisch want de voeding van de darmflora met voedingsvezels is gehalveerd (zie opmerking Gezondheidsraad).

De dunne darm en haar omgeving wordt steeds dikker, dus uw buik ook!Doordat de voeding steeds meer bestaat uit gemakkelijk verteerbare stoffen, zoals uit pure suiker, puur vet, pure eiwitten (en uit alcohol niet te vergeten), wordt steeds meer verteerd en opgenomen in die dunne darm. Om de calorieën van die overvloedige energierijke producten, zoals uit suikers, vetten, eiwitten en alcohol, gemakkelijk te kunnen opslaan is het logisch dat dit gedeeltelijk plaatsvindt in de buurt, waar de dunne darm zich bevindt en dat is in de buurt van de navel en in de lever. Dat is dus te zien aan de buik.

Op naar een slankere tailleSpring nog kieskeuriger met voedsel om. Eet minder producten met suikers, vetten en eiwitten (enkele voorbeelden; vermijd witbrood, koekjes, gefrituurde producten en dergelijke) en drink minder energierijke drankjes, zoals frisdrank met suiker of drankjes met alcohol en eet meer producten die rijk zijn aan voedingsvezels (enkele voorbeelden; volkoren producten, rauwe groenten, fruit, zemelen en dergelijke). Mocht u te weinig voedingsvezels nuttigen of u vindt die producten gewoon niet lekker, gebruik dan wel juiste voedingsvezels supplementen, bijvoorbeeld Nutra-Pre van 2PreVenT2 (zie; www.2prevent2-shop.nl). In geval van obstipatie, gebruik dan Obsti-Pre en in geval van diarree gebruik dan Diar-Pre. Met meer en de juiste voedingsvezels, voldoende water verkrijgt u weer een slankere taille. Het trainen van de buikspieren draagt zeker bij aan een strakkere taille.
Weg met die dikke buik!

ir. Rien Vervoort; voedingsfysioloog en nutritionist
zie ook; www.obstipatie.nu

Website: http://www.obstipatie.nu

Bron: EMEA Persberichten